22 magyar fiatal a világ legjobb egyetemein

2024.08.29.

Hír | Felsőoktatás

Ünnepélyes átadó és sajtótájékoztató keretében hirdették ki a Pannónia Tehetségprogram Ösztöndíjat elnyert tanulók névsorát.

Hankó Balázs, kultúráért és innovációért felelős miniszter, Varga-Bajusz Veronika, felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkár és Czibere Károly, a Tempus Közalapítvány kuratóriumának elnöke a 22 ösztöndíjassal

Hetvenhét pályázóból huszonkét fiatal nyerte el Pannónia Tehetségprogram Ösztöndíjat a 2024/2025-ös tanévre - ismertette az eredményeket Kulturális és Innovációs Minisztérium budapesti sajtótájékoztatóján Varga-Bajusz Veronika, felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkár.

Varga-Bajusz Veronika elmondta, az ösztöndíj lényege, hogy anyagi támogatást nyújtson képzésük elvégzéshez azoknak a fiataloknak, akik felvételt nyertek a világ legjobb száz egyetemének valamelyikére. A fiataloknak megszerzett tudást itthon kell majd kamatoztatniuk - mutatott rá. Az államtitkár közölte: a pályázat keretösszege 400 millió forint volt, így a pályázók 14 és 28 millió forint közötti támogatást nyerhettek el. Ebből a megélhetési és lakhatási költségek egyaránt biztosíthatók. Az ösztöndíjasok szeptemberben megkezdhetik a tanulmányaikat, legtöbben az Egyesült Királyságban és Svájcban - mondta. A nyertes pályázók között a legnépszerűbb intézmények az Imperial College London, a University of Cambridge és a University of Zurich.

Hankó Balázs gratulál a Pannónia Tehetségprogram Ösztöndíjat elnyert tanulónak

Czibere Károly, a pályázást lebonyolító Tempus Közalapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte: a közalapítvány legfontosabb feladata az, hogy a kormány valamennyi felsőoktatási szakmapolitikai elképzelését támogassa. Továbbá, hogy minden erőforrást előteremtsen annak érdekében, hogy ezek a programok gyorsan és eredményesen megvalósuljanak - mondta. Kiemelte: meggyőződésük, hogy a Tempus Közalapítványnak a továbbiakban is segíteni kell a kormányzat céljait abban, hogy a valódi tehetségek, akik már bizonyították tudásukat, elhivatottságukat és szorgalmukat, további segítséget és lehetőséget kapjanak.

Hankó Balázs, Varga-Bajusz Veronika és Czibere Károly átadják az ösztöndíjasoknak járó oklevelet

A sajtótájékoztatót megelőzően az ösztöndíjat elnyert fiatalok ünnepélyes keretek között vehették át okleveleiket Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős minisztertől, Varga-Bajusz Veronikától és Czibere Károlytól. Hankó Balázs az ünnepségen arról beszélt, hogy a fiatal tehetségeknek is küldetése van: a világ valós kihívásaira való megoldások nyújtása. Mindezek által jobbá és igazabbá teszik a világot - mondta. A miniszter kiemelte, a támogatás feltétele, hogy az ösztöndíjas fiatalok a külföldi egyetemeken megszerzett tudást a nemzet javára fordítsák.

További információ a Pannónia Tehetségprogram Ösztöndíjról

A cikk forrása: Varga-Bajusz Veronika: huszonkét fiatal nyert el Pannónia Tehetségprogram Ösztöndíjat (kormany.hu)
Fotók: Cser Dániel

Utolsó módosítás: 2024.08.29.